PHOTO GALLERY  |   ΝΕΑ  |   ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ  |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  |   ENGLISH

Καθαρή Δευτέρα 2012

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών του Δημοτικού Σχολείου Παλαιάς Φώκαιας το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας 27-2-2012.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο παρουσιαστής της γιορτής, κος Πάνος Σκουρολιάκος. Στη συνέχεια πήρε το λόγο και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Σαρωνικού, κος Μανώλης Τσαλικίδης, ο οποίος επισήμανε ότι με την εκδήλωση αυτή εγκαινιάζεται στην Παλαιά Φώκαια ένας νέος εορταστικός θεσμός και κάλεσε τους παριστάμενους να απολαύσουν το θέαμα, τις γεύσεις και τους ήχους της ημέρας.
Το εορταστικό πρόγραμμα περιλάμβανε τις ακόλουθες εκδηλώσεις.
 
1η Έκθεση χαρταετών
Οι χαρταετοί, που φιλοτέχνησαν σχολεία και σύλλογοι της περιοχής, δεν απογειώθηκαν, σύμφωνα με το έθιμο της ημέρας, αλλά λόγω των καιρικών φαινομένων παρέμειναν στη γη, κοσμώντας με τα έντονα χρώματά τους τον χώρο της 1ηςΈκθεσης Χαρταετών η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού. Εκτός από τις παραπάνω δημιουργίες εκτέθηκαν και παραδοσιακοί γιαπωνέζικοι χαρταετοί, στο πλαίσιο μιας διαπολιτισμικής προσέγγισης του εθίμου.
Για τη διοργάνωση της παραπάνω έκθεσης πολύτιμη υπήρξε η συμβολή της κας Αναστασίας Ιωαννίδου.
 
1ος Διαγωνισμός Νηστίσιμης Πίτας
Στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε και ο Πρώτος Διαγωνισμός Νηστίσιμης πίτας, στον οποίο συμμετείχαν είκοσι διαγωνιζόμενες και διαγωνιζόμενοι από την Παλαιά Φώκαια, την Ανάβυσσο και το Λαγονήσι. Με την πραγματοποίησή του εγκαινιάστηκε ένας νέος θεσμός περιήγησης στη μαγειρική μας παράδοση αλλά και ανάδειξής της.
Τις νηστίσιμες δημιουργίες των συμμετεχόντων δοκίμασε και αξιολόγησε επιτροπή γευσιγνωσίας, αποτελούμενη από τα ακόλουθα μέλη:
 
  • Γιώργος Δόριζας, πρώην διευθυντής Ξενοδοχείου Plaza Resort.
  • Μιχάλης Μαλαξιανάκης, σεφ.
  • Ευγενία Δελτσίδου, καθηγήτρια ζαχαροπλαστικής στη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου.
  • Σαράντης Νικολοβιάνης, καθηγητής μαγειρικής στη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου.
  • Μάρθα Συριανάκη, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής.
  • Κώστας Στεφανακίδης, διευθυντής Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου.
  • Αιδεσιμότατος Ισίδωρος Κουντούρης
 
Νικήτρια αναδείχτηκε η κα Κατιφέ Μαίρη με τη μικρασιάτικη χορτόπιτά της, ενώ ακολούθησαν δεύτερη η κα Κουτσουρίδου Ανθούλα με την πρασόπιτα από τον Άγιο Ευστράτιο και τρίτος ο κος Λουδάρος Μάριος με τα κρητικά πιταράκια.
Οι απονομές των βραβείων έγιναν αντίστοιχα από τον Δήμαρχο Σαρωνικού, κο Πέτρο Φιλίππου, και τους οικοδεσπότες της εκδήλωσης, κο Μανώλη Τσαλικίδη, Αντιδήμαρχο Σαρωνικού,  και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας, κο Γεώργιο Λάμπρου.
Το γαστρονομικό αυτό ταξίδι συνδυάστηκε με τις εμφανίσεις του χορευτικού συγκροτήματος  του Συλλόγου «Η Αγία Ειρήνη» Παλαιάς Φώκαιας, του Τμήματος Ελληνικών Χορών Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων και του Περιφερειακού Τμήματος Λυκείου Ελληνίδων Παλαιάς Φώκαιας, οι οποίες οδήγησαν τους παρευρισκόμενους σε μουσικοχορευτική περιπλάνηση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ακολούθησε γλέντι με χορό, τραγούδι, παραδοσιακά εδέσματα, κρασί και πολύ κέφι.
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να επιβαρύνει τον Δήμο χάρη στην προσφορά εθελοντών και χορηγών, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κος Πέτρος Φιλίππου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σαρωνικού, κος Ανδρέας Κωνσταντέλος, ο κος Ευάγγελος Ζεκάκος, Δημοτικός Σύμβουλος Σαρωνικού και Πρόεδρος του Συλλόγου «Λυκούριζα», ο κος Ιωάννης Μακροδημήτρης, Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας, ο κος Αθανάσιος Παπουτσής, Τοπικός Σύμβουλος Παλαιάς Φώκαιας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Παλαιάς Φώκαιας, η κα Αικατερίνη Δουρέκα, Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Παλαιάς Φώκαιας, εκπρόσωποι των Νέων Εθελοντών σε Δράση Δήμου Σαρωνικού και του Συλλόγου «Άνω Λαγονήσι», εκπρόσωποι των Συλλόγων Παλαιάς Φώκαιας «Η Αγία Ειρήνη», «Η Δήμητρα», «Ο Άγιος Γεώργιος» και του Περιφερειακού Τμήματος Λυκείου Ελληνίδων.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους χορηγούς και τους εθελοντές είτε δημότες είτε συλλόγους, γιατί χάρη στην πολύτιμη και πολύμορφη προσφορά τους στάθηκε δυνατόν να πραγματοποιηθεί αυτή η γιορτή.
 
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Οινοποιείο Στροφιλιά
VersusGoldClub
AnimaClub
Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αγία Ειρήνη» Παλαιάς Φώκαιας
Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος» Παλαιάς Φώκαιας
Περιφερειακό Τμήμα Λυκείου Ελληνίδων Παλαιάς Φώκαιας
ΚΑΠΗ Παλαιάς Φώκαιας
Ταβέρνα «Λιμάνι»
Αρτοποιία Χρήστου Τοψόγλου
Αρτοποιία Δημητρίου Δαμασέ
Αρτοποιία «Αποστόλης»
Φυτώριο Γ. Φραγκούλη «Γεωπονική λύση»
κα Εύη Τζαβούρη-Ιωαννίδου
Αρτοποιία Ευάγγελου Μακροδημήτρη
Ταξιδιωτικό Γραφείο «FlexTravel»
Ντίνος Μητράκος-Αλέξανδρος Αγγελίδης
Νέοι Εθελοντές σε Δράση

Περισσότερες φωτογραφίες