PHOTO GALLERY  |   ΝΕΑ  |   ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ  |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  |   ENGLISH

Παλαιά Φώκαια : «ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ»

 

 
 
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ
Τόπος που αγαπώ – περιβάλλον που προστατεύω
 
Τριήμερο περιβαλλοντικών εκδηλώσεων με αφορμή το οριστικό κλείσιμο της χωματερής
 
Μ. Τσαλικίδης: «Βαθιά ανάσα για το περιβάλλον το κλείσιμο της χωματερής μετά από 32 χρόνια»
 
 
Με ιδιαίτερη επιτυχία και ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε το 1ο τριήμερο εκδηλώσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τίτλο «Παλαιά Φώκαια, τόπος που αγαπώ – περιβάλλον που προστατεύω», που διοργάνωσε η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας με τη συνεργασία της οργάνωσης Έργο Πολιτών στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα το σπίτι μας».
Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν με αφορμή το κλείσιμο της χωματερής που λειτουργούσε για 32 συνεχή χρόνια και πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Ιουνίου, στο χώρο του λιμανιού της Παλαιάς Φώκαιας
 
Παρασκευή 27 Ιουνίου: Επίσημη έναρξη
Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κκ. Νικόλαος, ο Νομάρχης Αν. Αττικής κ. Κουρής οι Βουλευτές κ.κ.  Πάγκαλος,  Μπούρας,  Λεβέντης και  Βορίδης, οι αντινομάρχες κ.κ. Ε. Ράπτης και Θ. Γρίβας, οι επιλαχόντες Βουλευτές κ.κ. Κατσίκης και Μουζάκα, η εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Βουλγαράκη κα Χανδρινού, ο Δήμαρχος Καλυβίων κ. Π. Φιλίππου, ο Κοινοτάρχης Σαρωνίδας κ. Πέγκας, ο Κοινοτάρχης Κουβαρά κ. Γκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κ. Χρόνης, ο Πρόεδρος του Ομίλου Καστελλόριζο κ. Σταύρου, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Αναβύσσου κ. Κωνσταντέλος, ο Λιμενάρχης Π. Φώκαιας κ. Τσαπατσάρης, οι κοινοτικοί Σύμβουλοι Π. Φώκαιας κ.κ. Ηλ. Μπουκουβάλας, Β. Τσούνης Ντ. Χασάπης, Γ. Λάμπρου, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων και φορέων.
 
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την ομιλία του Προέδρου της Παλαιάς Φώκαιας κ. Μανώλη Τσαλικίδη ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά :
«Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Παλαιάς Φώκαιας θέσαμε ένα στόχο. Να δώσουμε μια βαθιά ανάσα στην πόλη μας σταματώντας τη λειτουργία της χωματερής, που για 32 συνεχή χρόνια αποτελούσε παράγοντα ρύπανσης του περιβάλλοντος και υποβάθμιζε την περιοχή μας. Σήμερα αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι που η χωματερή αποτελεί παρελθόν για την πόλη μας και τα απορρίμματα μας κατευθύνονται στο νόμιμο απόθεσης απορριμμάτων στην Φυλή. Επίσης μέσα στο πρώτο χρόνο εκπονήσαμε το πρώτο στάδιο της μελέτης για την Περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου και σήμερα διεκδικούμε τα απαραίτητα χρήματα που δικαιούμαστε για να αποκαταστήσουμε και αξιοποιήσομε το χώρο. Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται…».
 
Στη συνέχεια το λόγο πήραν με τη σειρά :
Ο Μητροπολίτης κ.κ. Νικόλαος:
«...Θέλω να σας συγχαρώ και πολύ να σας ευχαριστήσω για το γεγονός ότι με προσκαλέσατε σ’ αυτήν την τόσο όμορφη σύναξη σ’ αυτόν τον ωραίο χώρο με ωραίο θέμα τόσο αληθινό τόσο ζωντανό τόσο απαραίτητο να το αντιμετωπίσουμε.
Θυμάμαι τα λόγια ενός Ασκητή στο Άγιο Όρος : Όταν αγαπάς τη φύση σου απαντά εκείνη με θαυμαστούς τρόπους. Εμείς δεν την αγαπήσαμε τη φύση μας, δεν την αξιολογήσαμε ως τώρα. Την αντιμετωπίσαμε με άλλο τρόπο, έτσι που κάπως να μας εκδικείται.
Μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας και σ’ αυτήν την τόσο ευλογημένη γωνιά πολλά μπορούμε να πάρουμε και πολλά μπορούμε να κάνουμε. Ας γίνει η σημερινή συνάντηση απαρχή μιας τέτοιας προσπάθειας...».
 
 
 
 
Ο Νομάρχης Αν. Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής:
«Πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στην Κοινότητα Π. Φώκαιας γιατί ήταν η πρώτη από τους δήμους και τις κοινότητες που κατάφερε και έκλεισε αυτό το χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και σήμερα μπορεί να τα διαχειρίζεται με έναν τρόπο πολύ φιλικό προς το περιβάλλον...».
Ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Μπούρας:
«Γι αυτή την πολύ όμορφη πρωτοβουλία αξίζουν συγχαρητήρια και είναι μέρα γιορτινή γιατί ύστερα από 32 χρόνια η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας λύνει ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα και αυτό βοηθά το περιβάλλον σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο που το πρώτο και κυρίαρχο θέμα στον πλανήτη είναι οι κλιματικές αλλαγές. Οφείλουμε όλοι μαζί να ενσκήψουμε, να παραμερίσουμε τα πολιτικά κόστη. Πρέπει να βρούμε λύσεις που θα είναι και φιλικές προς το περιβάλλον άλλα δεν θα επιβαρύνουν και τις άλλες περιοχές».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πάγκαλος:
«Το σύστημα της πολιτικής πελατείας και του πολιτικού κόστους έχει καταρρεύσει. Απλώς μερικοί δεν το καταλαβαίνουν και μερικοί το καταλαβαίνουν σαν τον Πρόεδρο κ. Τσαλικίδη, στον οποίο αξίζει η θερμή υποδοχή μας, η θερμή υποστήριξή μας σε όλα τα επίπεδα γιατί δεν πήρε θέση απλώς λέγοντας μην ανοίγετε χωματερή κοντά μου. Έκλεισε τη χωματερή και έδειξε τους νέους τρόπους τους νέους δρόμους. Απόψε είμαι πολύ ευτυχής διότι σε μια μικρή κοινότητα παραθαλάσσια όπως είναι η Π. Φώκαια, ανακάλυψαν τους νέους δρόμους, ανακάλυψαν τους δρόμους του μέλλοντος. Αυτό με κάνει αισιόδοξο, μου δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε όλοι μαζί».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λεβέντης:
«Θερμά συγχαρητήρια για αυτή τη θαυμάσια εκδήλωση, την ευαισθητοποίηση σ΄ αυτό το τόσο καίριο θέμα. Η Αττική έχει κακοπάθει και δυστυχώς αυτή η καταστροφή συνεχίζεται. Έχουμε όλοι ανεξαίρετα υποχρέωση να αγωνιστούμε. Ας μην ξεχνάμε το σύνθημα: δράσε τοπικά σκέψου οικουμενικά. Να πάψουμε να είμαστε τόσο καταναλωτικοί, να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια, να χρησιμοποιούμε λιγότερο τα αυτοκίνητα και περισσότερο τα πόδια μας».
 
Η βραδιά των εγκαινίων καλύφθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ, στην οποία ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κ. τσαλικίδης έδωσε συνέντευξη η οποία και μεταδόθηκε στα δελτία ειδήσεων του καναλιού.
 
Σάββατο 28 Ιουνίου:
Το Σάββατο το πρωί με την εθελοντική συμμετοχή των δυτών του AquaDiversClub και του Aegean Dive Center, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του βυθού του λιμανιού της Παλαιάς Φώκαιας ενώ παράλληλα έγινε καθαρισμός της μεγάλης παραλίας με τη συνεργασία της οργάνωσης Ελλάδα Καθαρή και την εθελοντική συμμετοχή εργαζόμενων στην εταιρεία ταχυμεταφορών UPS, πολιτών και λουόμενων.
 
 
 
Το Σάββατο το βράδυ στην κατάμεστη προβλήτα του λιμανιού –υπολογίζεται ότι η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τα 4.000 άτομα- πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία των Μαχαιρίτσα, Ζουγανέλη, Καζούλη, Σταρόβα και Κωνσταντόπουλου, ενώ της μεγάλης αυτής συναυλίας προηγήθηκε συναυλία των μαθητών του Γυμνασίου Αναβύσσου με αφιέρωμα στο Μάνο Λοϊζο.
 
 
 
 
 
Κυριακή 29 Ιουνίου:
Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλία από τη Δρ. Βιολόγο κα Αντωνέλλα Πανκούτσι Παπαδοπούλου, εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών με ομιλία για τη διαχείριση του νερού και την προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «11η ώρα», σε αφήγηση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ενώ η Old Town Band (μουσικοί δρόμου) πρόσφεραν απολαυστικά μουσικά ακούσματα με φόντο το ηλιοβασίλεμα.
 
Επίσης κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν
·               Έκθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων, στην οποία συμμετείχαν : Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου, Ελλάδα Καθαρή, Αρκτούρος, Αρχέλων, MOM για την προστασία της μεσογειακής φώκιας, ECOCITY, ΠΑΚΟΕ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MEDASSET, Ηράκλεια Ένωση Αττικής, ΦΙΛΥΡΑ, Ε.Σ.Ε.Ν., Γυμνάσιο Αναβύσσου και το Δημοτικό Σχολείο Παλαιάς Φώκαιας. Συνεργάστηκε και ο Κρατικός Οργανισμός για τον εθελοντισμό «ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ»  
·               Οικολογικό Λούνα Παρκ από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης,
·               Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης Οικολόγος» από το Θέατρο Σκιών του Ηλία Καρελλά,
·               Θεατρικά δρώμενα από ξυλοπόδαρους,
·               Περιβαλλοντικά παιχνίδια για τα παιδιά από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και την οργάνωση Ελλάδα Καθαρή. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου για το βαθυσκάφος του ΕΛΚΕΘΕ «ΘΕΤΙΣ» και του τηλεχειριζόμενου υποβρύχιου οχήματος «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» αλλά και την ενδιαφέρουσα «ξενάγηση» του πιλότου κου Κώστα Κατσαρού.
 
 
 
 
Χορηγοί και υποστηρικτές του 1ου Περιβαλλοντικού Τριήμερου
Στην προσπάθειά της αυτή η Κοινότητα είχε την πολύτιμη υποστήριξη των χορηγιών του Ομίλου Καστελόριζο και του ΟΠΑΠ, ενώ στην κάλυψη του κόστους των εκδηλώσεων συνέβαλαν με την υποστήριξή τους οι : 3E – Coca Cola, Wind, Εμπορική Τράπεζα, Hondos Center, Plaza Resort, περιοδικό «Μαστορέματα», Νομαρχία Ανατ. Αττικής, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.
Τη φύλαξη του χώρου και τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων είχε αναλάβει η εταιρεία FALCON Security.
Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός ΔΙΕΣΗ 101,3 ενώ το Αττικό Μετρό διέθεσε εντός των κεντρικών του σταθμών 28 σημεία ανακοινώσεων, όπου αναρτήθηκαν αντίστοιχες αφίσες των εκδηλώσεων.
 
«Η ιδέα ήρθε μόλις πριν από τρεις μήνες και με φοβερή επιμονή, προσπάθεια αλλά και πάθος καταφέραμε ξεπερνώντας κάθε προσδοκία να φτάσουμε στην υλοποίηση του στόχου μας. Σ’ αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά τόσο οι προσπάθειες των εθελοντών όσο και η προσφορά των χορηγών και των υποστηρικτών μας. Επιθυμία μας είναι η γιορτή αυτή για το περιβάλλον να αποτελέσει θεσμό με μεγαλύτερη και εντονότερη συμμετοχή. Και προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινήσαμε από την επομένη της λήξης των εκδηλώσεων. Ο ενθουσιασμός μας είναι μεγάλος κι έτσι θα παραμείνει, γιατί η Παλαιά Φώκαια είναι ο τόπος που αγαπάμε-το περιβάλλον που προστατεύουμε» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κ. Μανώλης Τσαλικίδης.